
HOUSE PRECEDENTS 

14.2 - 1.A. (2009) 
CONSTITUTIONALITY OF MEASURE’S 
TITLE 
 
Rule – House Rule 14.2 states in part: 
 

Any parliamentary questions not 
provided for by the Oklahoma 
Constitution or these Rules shall be 
governed by the ruling of the Speaker… 

 
History – While House Bill 1755 was 
under consideration, Representative 
Morrissette raised a point of order as to 
whether the title of House Bill 1755 met 
constitutional requirements.  The presiding 
officer ruled the point not well taken 
pursuant to House Precedent 14.2-1.1  
Representative Morrissette appealed the 
ruling of the presiding officer.  The 
decision of the presiding officer was 
upheld upon a roll call vote.2    
 
Ruling – It is the decision of the Chair 
that in reliance upon Precedent 14.2-1 the 
presiding officer will not rule on the 
constitutionality of a bill’s title.   
 
Reasoning – It is not proper for the 
presiding officer to determine whether a 
measure’s title conforms to constitutional 
requirements.  This question must be 
decided by the House itself.3 
 
 
14.2 - 2. (2009) AUTHORITY TO 
PUBLISH RULINGS OF THE CHAIR 
 
Rule – House Rule 14.2 states in part: 
                                                 

                                                
1 Prec. Okla. H. of Rep., § 14.2(1.), 51st Leg., 1st 
Reg. Sess. (March 6, 2007). 
2 Okla. H. Jour., 693, 52nd Leg., 1st Reg. Sess. 
(March 2, 2009); Daily H. Sess. Dig. Rec., 52nd 
Leg., 1st Reg. Sess. Track 10:29, 8:52-14:56 
(March 2, 2009). 
3 MASON’S MANUAL OF LEGISLATIVE 
PROCEDURE 187 § 242(3) (National Conference 
of State Legislatures 2000). 

Any parliamentary questions not 
provided for by the Oklahoma 
Constitution or these Rules shall be 
governed by the ruling of the Speaker.  
The Speaker may publish these 
substantive rulings in a volume of 
precedents.  

 
History – During consideration of the 
Conference Committee Report on House 
Bill 1934, Representative Brown 
requested a ruling of the Chair as to 
whether the conference committee report 
was germane to the subject of House Bill 
1934 as required by House Rule 7.15(a). 
 
The presiding officer determined that the 
conference committee report was germane 
to the subject of House Bill 1934.  
Representative Brown appealed the ruling 
of the Chair and the decision of the 
presiding officer was upheld upon a roll 
call vote. 
 
Subsequent to the ruling on the question of 
germaneness, Representative Brown 
moved that the ruling be included in the 
“book of precedents.”  The presiding 
officer ruled the motion out of order 
pursuant to House Rule 14.2 which grants 
the Speaker discretion to determine which 
rulings are published as written precedents 
of the House.4   
 
Ruling – It is the ruling of the Chair that 
House Rules give exclusive authority to 
the Speaker to determine which rulings of 

 
4 Okla. H. Jour., 1386, 52nd Leg., 1st Reg. Sess. 
(April 20, 2009); Daily H. Sess. Dig. Rec., 52nd 
Leg., 1st Reg. Sess. Track 10:23, 00:38-08:04 
(April 20, 2009); affirmed at Okla. H. Jour., 
1442, 1443, 52nd Leg., 1st Reg. Sess. (April 22, 
2009); Daily H. Sess. Dig. Rec., 52nd Leg., 1st 
Reg. Sess. Track 10:26, 7:31-12:15 (April 22, 
2009); Daily H. Sess. Dig. Rec., 52nd Leg., 1st 
Reg. Sess. Track 10:07, 11:23-12:21 (April 30, 
2009).   
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the Chair are to be published in the “book 
of precedents”.   
 
Reasoning – House Rule 14.2 grants 
authority to the Speaker to decide whether 
a ruling of the Chair is “substantive” and 
therefore should be published as a written 
precedent of the House.  Because Rule 
14.2 explicitly gives discretionary 
authority to the Speaker to make this 
determination, it would not be appropriate 
for the presiding officer to entertain a 
motion which would cause a ruling of the 
Chair to be placed in the “book of 
precedents” in a manner outside the 
procedure created by Rule 14.2. 
 
A motion, such as the one offered in this 
instance, if adopted, would have had the 
effect of amending the House Rules 
without in fact following the requirements 
outlined in House Rule 14.1, paragraphs 
(a) and (b), for amending House Rules. 


